Kritičari: Web je mrtav

Objavljeno: 10.02.2010
Slika by Stillframe @flickr
7
Kritičari: Web je mrtav

Kao što je većina vas već upoznata, Google je sinoć lansirao svoju “quickmessaging” platformu jednostavnog naziva Buzz, i naravno globalno zujanje nije izostalo ni ovaj put, stvar je potpuno integrisana u GMail i ukoliko još ne vidite link prema njoj ispod inbox linka, onda se strpite jer bi svi trebali dobiti pristup ovih par dana, a ukoliko vam se stvarno žuri, onda već sada možete probati mobilnu verziju, sve što vam je potrebno je smartphone i GMail račun . Još jedna stvar koju vjerovatno znate je da je prije sedmicu-dvije Apple predstavio iPad, a prije par mjeseci Google je pustio i Wave preview, koji – usput rečeno, nije još ni u beti, što naravno nije spriječilo mnoge da ga već proglase totalnim promašajem i trijumfalno na sav glas viču: Jesmo li vam rekli!?

No ovo nije priča o Buzzu, iPadu, Waveu i svemu ostalom što je ikada trebalo predstavljanje i bilo predstavljeno, ovo je priča o early-adopterima, vrlo čudnoj sorti ljudi, kojoj ozbiljno prijeti izumiranje i kritičarima, kojih je svakim danom sve više i kao vuk u ovčijoj koži prodaju se pod early-adoptere. Čekaj, early-adopterima prijeti izumiranje!? Da prijeti im izumiranje, early-adopter je obavezno i zaljubljenik, zaluđen, zaslijepljen objektom za koji je early-adopter. Danas vidimo sve manje i manje takvih, a sve više kritičara koji se prodaju pod tobožnje early-adoptere, takvi mudro zbore kako dugme nije dobro pozicionirano na interfejsu, kako već postoji nešto slično tome, kako stvar ne izgleda po njihovoj volji u omiljenom im pregledniku i lista pritužbi se nastavlja do unedogled.

Davno je prestala da važi parola: “Sve je dobro, a vrijeme će pokazati da li je dovoljno dobro”, sada je postalo “Ništa ne valja, i nikada neće ni valjati”. Zaključak na ovaj post ne želim napisati, izvucite ga sami, a za sve kritičare:

Be Sociable, Share!

Tagged: , , , , , , , ,

§ 7 Responses to “Kritičari: Web je mrtav”