Sve moje startup ideje - Dio II

Objavljeno: 04.01.2010
Slika by chotda @flickr
5
Sve moje startup ideje - Dio II

Sa malim zakašnjenjem, evo i drugog dijela mojih startup ideja, ukoliko niste pročitali prvi članak o mojim startup idejama, preporučujem vam da to sada učinite. Ponovo napominjem da su ovo samo vrlo grubo definisani prijedlozi stvari koji mi tokom godine padnu na um, i da ćete ukoliko želite realizirati neku od ideja morati uložiti mnogo više vremena u istraživanje tržišta, planiranje (i eventualnu realizaciju) nego što sam ja bio u stanju uraditi sa ograničenim vremenom kojim raspolažem, ukoliko vam bude trebala pomoć ili pojašnjenje biti će mi veliko zadovoljstvo izaći vam u susret. Moram istači i to da profitabilnost/korisnost svake ideje ovisi isključivo o onoj osobi/timu koji je realizuje, njegovoj kreativnosti, motiviranosti i izvedbi, prema tome ideje ne dijelim na dobre i loše, te kategorije pripadaju jedino izvedbama, pa da krenemo:

Web servisi

 • CheatSheet Central – centralno mjesto gdje možete vrlo brzo i jednostavno napraviti šalabahter, đon, puškicu ili vam ga cheat sheet, upakovati u fin template i podijeliti sa drugima, ili jednostavno ostaviti link ili uploadati starije puškice.
 • Afrikant - API za provjeru pravopisa bosanskog jezika, budući da se mnogo nas vrlo često dvoumi da li smo nešto ispravno napisali, kao ja dok pišem ovaj članak bez provjere pravopisa, smatram da bi ovo bio pun pogodak. Pitate se kako ćete ovo monetizirati? Ako vam ništa ne pada na um, pitajte u komentarima…
 • SleepDiary – budući da normalna osoba otprilike pola života provede spavajući, a ja ću kako izgleda provesti tri četvrtine, vrlo sam motiviran da pratim svoje spavanje i optimiziram količinu i vrijeme sna, da bi što više vremena proveo budan a uz to se osjećao naspavan. Čak i godina više budnog vremena bila bi sjajan rezultat, vama ne bi? Dobro, pitati ću vas za trideset godina.
 • Guidoo - kada ste na putovanju u potpuno novom gradu ili državi, svejedno da li ste sami ili sa prijateljima dobro bi vam došao neko ko tu živi duže vrijeme i poznaje najbolje restorane, klubove i prizore te je voljan sa ili bez posebne naknade provesti vrijeme sa vama i pokazati vam grad. Guidoo je mjesto gdje ćete pronaći svog vodiča, u pravom smislu te riječi.
 • TwitteRepo – ili Twitter reposter je servis za repostanje vaših originalnih tweetova na druge mikroblogove čiji API to podržava, po predefinisanoim filterima. Tako da ukoliko podesim da se svi moji tweetovi sa tagom [bs] repostaju i na prati.ba, dovoljno je da tweet pošaljem na twitter i zavalim se u stolicu, TwitteRepo će odraditi ostalo. Nikad nisam rekao da nisam lijen.
 • OverSub – kada želite titlovati neki video na netu, morate ga skinuti, nalijepiti titlove i hostati na svojoj lokaciji ili reuploadati na neki od servisa, što je katastrofalno rješenje, zašto ne bi jednostavno postojao servis koji na neki video recimo sa YouTube-a jednostavno javascriptom doda tekst prijevoda i tako ga embedduje? Naime sličan servis postoji i zove se Overstream, samo pravi veliku grešku jer videa hosta na svojoj lokaciji, a ima vrlo spore servere, tako da bi OverSub u bilo kojoj implementaciji bio Overstream killer.

Mobile web

 • Web reality-based game – budući da smo se danas svi više-manje pretvorili u kiborge (oni koji ne vjeruju da jesu neka potraže svoj mobilni telefon, koji je siguran sam odmah pored vas, i to što ga možete ostaviti u drugoj sobi nije valjan razlog da kažete da niste, i Terminator može izvaditi oko i ostaviti ga :)) i da mobilni web i kod nas polahko ulazi na mala vrata među široke narodne (kiborg) mase, web igre kao Gowalla i aplikacije bazirane na stvarnom životu će sve više uzimati maha, budući da je ova grana mobilnog weba vrlo mlada, prostor za ideje je praktično neograničen. Obavezno pogledajte slijedeći TED video iz 2007. koji će vam vrlo slikovito dočarati važnost mobilne platforme:

Cigla i cement

 • Web franšiza za dostavu gotove hrane – Kratko i jasno – web McDonald’s sa dosta širom ponudom. Da – mrsko mi je kuhati, prati suđe i ponekad čak i izaći do najbližeg restorana, ili je on možda zatvoren.

(LAB)

Be Sociable, Share!

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

§ 5 Responses to “Sve moje startup ideje – Dio II”

 • mk says:

  Narucivanje hrane ima na adresi http://www.klopa.ba/

  • Hvala za komentar, poznato mi je, ima i na donesi.com za Banja Luku, i jos mnogo drugih slicnih servisa sirom svijeta, postoje neke stvari koje ja drugacije zamisljam pa je i to dospjelo na ovu moju skromnu listu :)

 • CopyPaste says:

  Evo još jedne ideje: podcast direktorij i zbirka podsafe muzike. Kod nas u BiH, a ni u regiji, nema ni jednog ni drugog.

  • Pozdrav, svidja mi se ideja, da li imas neke domace podcaste koje mozes preporuciti? A dok ne vidimo domacu realizaciju necega slicnog, mozda nekome moze pomoci i http://www.jamendo.com/ – sjajna baza CC muzike.

   • CopyPaste says:

    To je pomalo začarani krug: podcast direktorij nema smisla bez neke početne baze podcasta, a podcasterima je teško postići iole veću slušanost bez dobrog direktorija koji će im navući posjećenost. Ni u regiji stanje nije ništa bolje, tako da se u slučaju podcast direktorij startupu može komotno ići i regionalno, prostora ima.

    Domaćih podcasta, na žalost, izgleda da uopće nema. Jedno vrijeme sam se tim bavio, pa prestao, sad se spremam opet.

    Doduše, radim jedan specijaliziran podcast s prijateljem, tematski vezan za browser igru dugout-online. Ništa posebno, samo se super zabavljamo: http://dugout-bih.com/category/podcast/

    Prije koji dan sam našao jedan hrvatski podcast: http://tomislavbuza.com/category/podcastovi/

    Mimo ovoga, jedino što može proći pod podcast su snimci emisija radio stanica koje se slobodno distribuiraju u mp3 formatu.