Tu smo zbog novca!

Objavljeno: 07.12.2009
Slika by aresauburn™ @flickr
3
Tu smo zbog novca!

Nakon par hiljada pređenih kilometara i par dana bez postanja, stiže i prvi post iz Pariza, sutra, dan prije početka ovogodišnjeg LeWeb-a imamo prvo okupljanje oficijlenih bloggera i o svemu ćete biti blagovremeno obavješteni, ali iako je prošlo već par dana ja sam još uvijek pod dojmom sjanog prošlog OpenCoffee okupljanja, i mada sam namjeravao napisati kraći review zasebno ovaj post će biti kraći mahsup izvještaja i nekih mojih zapažanja sa ovog posljednjeg OpenCoffeea rekordne posjećenosti.

Na ovom OC-u smo imali prezentaciju par interesantnih projekata, jedan gosta iz Danske, opis možete pogledati na ovom linku, i iako je bilo obećano dva domaća projekta, budući da jedan nije bio gotov, slušali smo opštu prezentaciju o budućim namjerama osnivača OC-a i prezentaciju o tut.ba o kojem sam već pisao.

No zbog ćega ovakav naslov? Naime, na OC-u se moglo osjetiti da preovladava osjećanje da projekte treba raditi bez cilja monetizacije, što smatram pogrešnim pristupom, uredu je uraditi projekat pa onda kada krene razmišljati kako ga monetizirati, ali pristup da treba raditi nešto besplatno smatram pogrešnim. Naravno postoje mnogi načini na koje nam se projekat može isplatiti, ali na kraju uvijek treba da bude direktna ili indirektna materijalna korist, jer jedino tako od weba u Bosni i Hercegovini možemo napraviti perspektivnu privrednu granu koja neće donositi korist samo nama, direktnim učesnicima, nego i društvu i državi. Volio bih čuti i vaše mišljenje o ovoj temi, napisao sam samo ukratko nešto što mi prolazi kroz glavu, mada ću u budućnosti vjerovatno o ovome pisati opširnije.

(LAB)

Be Sociable, Share!

Tagged: , , , , , , ,

§ 3 Responses to “Tu smo zbog novca!”

 • Naser says:

  Slazem se s tobom u potpunosti…
  Nisam protiv open source-, ali jedino ako dobijes pare za nesto to ces i razviti kako treba. kada para nema zavrsis stvari ono kasko kazu “da ti samo ispadne saka”.

 • Senad Uka says:

  Open source nema nista sa parama. Tj. mozes zaraditi i na open sourceu ukoliko za konkretan proizvod / uslugu to ima smisla.

  S druge strane … mislim da je ispravno misliti na monetizaciji i prije pocetka projekta, jer ipak moras procijeniti isplati li se ulaziti ili ne.
  Iako najcesce svaki popularan web ili drugi proizvod je moguce monetizirati, ne znaju svi to uraditi …

  • Misliti na monetizaciju prije nego sto si nesto napravio i lansirao makar i u alpha release je overkill planiranja, jer je nemoguce dovoljno precizno isplanirati monetizaciju necega sto jos uvijek ni ne postoji, a također takva vrsta planiranja u toj fazi može samo da obeshrabri i da te navede da uletiš u beskonačnu petlju planiranja iz koje nikada nećeš izaći niti išta napraviti.

   Baš zbog toga što i sam kažeš da je moguće na neki način monetizirati sve što ima korisnike, treba prvo napraviti stvar koja nekome rješava stvarni problem, i onda pokušati utvrditi vrijednost tog problema i cijenu koju češ naplatiti.