Startup Weekend: Vikend nije dovoljan

Objavljeno: 09.11.2009
Startup Weekend: Vikend nije dovoljan

Ovaj vikend (ili barem dio) sam proveo na Startup Weekendu u Beču, planirano je da event traje ukupno 54 sata a da rezultat na kraju bude što više novih proizvoda oko kojih bi se mogao formirati startup, naravno sve počinje sa prezentacijom ideja, prezenteri su normalni učesnici i svako može prezentovati svoju ideju. Cilj prezentera je okupiti ekipu od preostalih učesnika koja bi odgovarala potrebama budućeg startupa. Ova Bečka verzija je potpomognuta od strane Ekonomskog i Tehničkog univerziteta u Beču tako da i većinu učesnika čine studenti ta dva univerziteta.

Prezentirano je petnaestak ideja:

 1. openideas.eu – prezenter je već imao urađenu osnovnu verziju ideje koja je kao rana beta bila dostupna na webu, ideja se sastoji u tome da se potpomogne razmjena ideja između developera i inovatora, cilj je da dođe do implementacije ideje koju korisnik ima. Prezenter je okupio kvalitetnu ekipu i uradili su dosta posla, ostaje da vidimo šta će se dalje desiti sa samim sajtom.
 2. iPhone aplikacija za spremanje customer kartica – budući da su u Austriji i širom EU novčanici krcati karticama raznih prodavnica i trgovačkih lanaca momak je želio riješiti problem i bar kodove sa kartica spremati na iPhone, gdje bi na kasi skenirali vaš – iPhone. Slična ideja je već implementirana, tako da je prezenter odustao od implementacije kada ga je neko obavjestio.
 3. Osnivanje studija za produkciju kratkih filmova namjenjenih web publici i korisnicima mobilnih uređaja.
 4. Download liste za mobilne uređaje – korištenje interneta na mobilnim uređajima košta više i troši bateriju, prezenter je došao na ideju da sastavljamo download liste na mobilnom uređaju, sadržaj skidamo na kućnom računaru i onda ga sinhronizujemo na mobilni uređaj bluetoothom ili kablom.
 5. Brand slušalica – prezenter ima stav da kupovinom Sennheiser ili Bose slušalica plaćamo samo za brand, tako da je došao na ideju osnivanja kompanije koja će izgraditi brand jeftinih slušalica koje će kvalitetom moći parirati najjačim, u svakom slučaju mnogo sreće.
 6. Drugi Tungleako ste čuli za tungle, sve vam je jasno, ukoliko niste, preporučujem vam da probate servis. Ideja je neslavno završila jer tungle ima doslovno sve što možete očekivati od jednog vrlo naprednog kalendara.
 7. Trening spontanosti – ova ideja nema veze sa webom, ideja vrlo komplikovana za objasniti, budući da se u poslvnom svijetu, pored važnosti planiranja, mnoge stvari dese spontano, prezenter želi davati treninge kako reagovati na tu spontanost i prilagoditi planove u skladu sa njom.
 8. Runtastic – kompanija već postoji ali im je izgleda zafalilo ideja, osnovna ideja im je razvoj aplikacija za rekreativne sportiste, već imaju jednu iPhone aplikaciju i sada su tražili ideje i developere za novu aplikaciju
 9. Platforma za pomoć pri finansijskom saniranju
 10. Online crowdsourced video edukacijska platforma – profesori snimaju predavanja i prodaju ih zainteresovanim studentima i učenicima, biznis model se bazira na proviziji
 11. Crowdsourced supercomputer – vjerovatno ste već čuli za BOINC, Seti@Home ili Folding@Home, ova rješenja su najjači svjetski superračunar sa cca. 5 PFLOPS-a. Ova rješenja instalirate na svoj računar i donirate vaše slobodno procesorsko vrijeme u plemenite svrhe. Ideja ovog prezentera je bila da više ne donirate slobodno procesorsko vrijeme nego da ga prodajete. Meni lično najbolja i najinovativnija ideja prezentirana na događaju, nažalost prezenter nije pronašao tim koji bi mu pomogao da implementira ideju. Mogućnosti monetizacije ove ideje su ogromne.
 12. Mobile semantic system – prilično nerealna ideja, implementirati semantički web na mobilnim uređajima za jedan vikend?
 13. Drugi Amazon – ideja nije implementirana, Amazon već postoji

Sve u svemu to je većina ideja, bilo je još nekih prezentacija gdje, čini mi se ni sami prezenteri nisu znaliu šta žele pa ih neću ni navoditi. Ozbiljno sam razmišljao organizovati sličan događaju u Sarajevu, ali nakon što sam bio na ovom Startup Weekendu, mislim da ću morati korjenito promijeniti koncept jer jednostavno – jedan vikend nije dovoljan da bi se u potpunosti implementirala jedna ozbiljnija ideja. Tweetove i dosta slika sa samog događaja možete pogledati ovdje.

Be Sociable, Share!

Tagged: , , , , ,

Comments are closed.