Twitter, Facebook, MySpace: Rat za developere

Objavljeno: 09.12.2009
Slika by koljenovic @LAB
Twitter, Facebook, MySpace: Rat za developere

Tri prezentacije jedna za drugom, tri diva među društvenim mrežama, tri konkurenta, bezbroj najava jedna za drugom, izgleda da su svi krenuli u borbu za developere i da su spremni platiti svaku cijenu da bi i zadnjeg developera pridobili za svoj tabor. Mada su najave vrlo slične idemo redom.

Twitter:

Direktor platforme Twittera,  Ryan Sarver, otkrio nam je slijedeće planove za skoru budućnost u razvoju ove vrlo važne platforme:

  • Otvoreni neograničeni API za svakoga – početkom 2010. svi će developeri imati pristup koji je danas omogućen samo Facebooku i Google-u.
  • Zajednica Twitter developera – novi API, dokumentacija, zatvoreni updatei za deveopere, portal by/for zajednicu
  • Prelaz na OAuth – sigurnosni protokol za autorizaciju korisnika API-ja
  • API za aplikacije bez integriranog browsera – što je novost jer su do sada sve klijent aplikacije za twitter morale imati integriran browser engine
  • Prelazak na sigurniju autentifikaciju korisnika
  • Oficijelna Twitter konferencija u 2010. - više detalja biće dostupno početkom 2010. a u međuvremenu možete provjeriti na oficijelnom sajtu konferencije

Facebook:

Ethan Beard, direktor facebook platforme za developere je nahvalio dostignuća na polju integracije sa ostatkom weba i istaknuo važnost facebooka kao platforme u stvarnom životu, najavili su još i tješnju saradnju sa developerima.

MySpace:

Tokom izlaganja Mike Jonesa, imao sam dojam da su odustali od direktnog sukoba sa Facebookom i da se orjentiraju prventsveno na niše muzičara, fotografa i kreatora sadržaja. Također sam dobio dojam da pokušavaju uvesti što više “twitterolikih” sadržajam tako da su njihove najave vrlo slične onima koje smo čuli od twittera. Također u borbi za developere spremni su žrtvovati i sigurnost korisnika.

  • API za osnovne informacije – zadnja najava, ali meni lično najinteresantnija, MySpace će uskoro omogučiti korisnicima API-ja da bez posebnih ograničenja ostvare pristup osnovnim informacijama korisnika ove društvene mreže
  • Otvoreni stream API – bez ograničenja količine koristeći push tehnologiju
  • Otvoreni API za pretraživanje – prvenstveno pretraživanje slika, korisnika i videa
  • Novi sharing API – u stilu Facebooka, žele olakšati kreatorima sadržaja integraciju njihovih uradaka u MySpace uz korištenje API-ja

Trenutno je u toku panel rasprava  o gorenavedenim platformama i važnosti developera, predvođena od strane Mike Arringtona iz TechCruncha, nakon toga slijedi pauza za ručak :) Predah, bilo je i vrijeme.

[nggallery id=4]

(LAB)

Be Sociable, Share!

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,

Comments are closed.