Dev smetljari

Objavljeno: 20.10.2011
Slika by garryknight @flickr
2
Dev smetljari

Smetljar je poštena i vrlo bitna djelatnost, u mnogim državama za tu djelatnost isplaćuje se i dodatna naknada za javnu sramotu jer se rad sa nečijim otpacima smatra manje dostojnim ljudske pažnje te kao naknadu za žrtvu koju ti ljudi prinose da bi na pošten način zaradili novac i obavljali društveno korisnu djelatnost; dobiju i malu premiju, pored toga imaju sigurnu regularnu platu, prijavljeni su i plaćeno im je penziono i zdravstveno.

Situacija  sa developerima je često potpuno obrnuta kada je u pitanju naknada za rad, u posljednje vrijeme gotov svaki drugi dan vidim oglase za “honorarne programere”, privremene dev angažmane, dev volontere etc. sa mizernim naknadama koje su čak i daleko ispod minimalca, bez sigurnosti posla ili isplate, bez prijavljivanja, penzionog, zdravstvenog i treba li spominjati bonuse za javnu sramotu!?

Sumnjam da će mi poslodavci koji takve oglase daju ikada biti jasni, ipak developeri su ti koji treba da rade sa i na njihovom smeću, pa bi, ako očekuju bilo kakve rezultate, bio makar red da ih i tretiraju kao smetljare, barem za početak, dok ne nauče bolje.

Ovom prilikom za one koje sjećanje služi prisjetio bih se jednog odavno ugašenog projekta čiji je kratki naziv bio IJM.com i u njihovom duhu, uz dužno poštovanje nekada redovnog čitatelja, svim ovim nazovi-poslodavcima bih na ovom mjestu udijelio orden “Glava majmuna”, neka ga nose ponizno i sa sramom.

(LAB)

§ 2 Responses to “Dev smetljari”