PHP Kafa Sarajevo

Objavljeno: 24.06.2011
Slika by Arutemu @flickr
8
PHP Kafa Sarajevo

Nakon nedavnih tweetova koji su najavljivali održavanje prvog PHP okupljanja u Sarajevu donosim vam konkretan datum i mjesto i još par interesantnih detalja o samoj zamisli PHP Kafe.

Idemo početi konkretno, inicijalna PHP Kafa u Sarajevu održati će se u nadolazeću nedelju, 26.06. u kafeu kod Kapetana na Ciglanama u 18:00, Sarajevo, to su jedine fiksne stvari, sve ostalo za sada prepuštamo situaciji. Šta očekivati na ovom prvom druženju čitajte u nastavku teksta, no prije toga malo pozadine.

Inicijator same ideje je @delalick, inače jedan od par Zend PHP Certificiranih inžinjera u BiH i gorljivi evandželist Kohana PHP frameworka na ovim prostorima, sve je nastalo nakon teme broja jednog od nedavnih “PHP Architect” magazina – “PHP asocijacije i konferencije širom svijeta”.

Kako mi u BiH nemamo ni PHP asocijacije ni konferencije i kako su reputacija PHP-a u akademskoj zajednici i njegova poslovna primjena u prilično nezavidnom položaju, nakon par razgovora odlučili smo pokušati okupiti sigurno brojnu lokalnu PHP zajednicu i zajedno staviti PHP u Bosni i Hercegovini i regionu na mjesto koje zaslužuje kao jezik na kojem je doslovno izgrađen dinamički Web. Kako to planiramo učiniti?

Prva faza našeg zajedničkog podhvata su upravo PHP Kafe, koje su za početak planirane kao neobavezna i ugodna druženja sa ciljem upoznavanja drugih PHP programera i njihovog rada, te kao međusobna razmjena iskustava, koja je vrlo bitna za jezike fleksibilne poput PHP-a.

Nakon prve faze cilj je prelazak na konkretne edukacijske, propagandne i profesionalne projekte, tu na scenu stupa šira zajednica i svi su i više nego dobrodošli da uzmu učešće, nakon svega toga nadamo se da ćemo svi zajedno postati mnogo bolji PHP programeri i da će BiH Web postati mnogo aktivniji, profitabilniji, organizovaniji i ugodniji a PHP dobiti poštovanje koje zaslužuje, dok bi Bosna i Hercegovina možda mogla dobiti i prvu PHP konferenciju.

(LAB)

Tagged: ,

§ 8 Responses to “PHP Kafa Sarajevo”