Plemensko vodstvo

Objavljeno: 21.07.2011
Slika by m'sieur rico @flickr
Plemensko vodstvo

U ovom postu možete pročitati moju recenziju knjige “Tribal leadership” autora Dave Logana, John Kinga i Halee Fischer-Wrighta. Zbog potpunog informiranja red je da spomenem da sam knjigu dobio od izdavača sa ciljem objavljivanja recenzije, što vjerujem nije uticalo na njen kvalitet, te da ću knjigu i sam pokloniti.

Iskreno, pročitao sam polovinu knjige i prisiljavam se da nastavim, ne zbog toga što je knjiga loša, koliko se to može reći za jednu knjigu za samopomoć, nego što se opet pričaju davno ispričane stvari koje bi trebale biti poznate svakom zdravom čovjeku, barem u teoriji, počinjem da sumnjam da, što se tiče stvarne samopomoći; knjige su potpuno uzaludan medij.

Knjiga ko knjiga, uglavnom dijeli ljude na pet grupa prema jednom kriteriju – egocentričnosti, koja je, mada nigdje doslovno spomenuta, osnovna tema knjige. Cilj je jednostavan, postići atmosferu prevazilaženja ega, izgraditi superego kod “suplemenjaka” i time neku vrstu altruističkog plemena koje će mnogo lakše izaći na kraj sa zahtjevima koji se pred njega postavljaju, bili oni profitne ili bilo koje druge prirode.

Jedine stvari na koju autori obraćaju pažnju prilikom ustanovljavanja ko je na kojem stepenu je vokabular koji pojednici koriste i dubina njihovih veza sa ostalim suplemenjacima, što je bilo i tema njihovog desetogidišnjeg istraživanja, čiji je sažeti rezultat i ova knjiga.

Na koncu, ukoliko imate stvarnih problema u odnosu sa suplemenjacima, sumnjam da će vam ova ili bilo koja knjiga otvoriti oči, stoga preporučujem vam da umjesto čitanja još jedne knjige za samopomoć vrijeme provedete u obostranom razgovoru , dijalogu, ne monologu; sa vašim suplemenjacima o stvarima koje stvarno znače nešto u vašim životima, košta mnogo manje i pravi dosta vidljivije rezltate.

(LAB)

Tagged: , , ,

Comments are closed.