Već decembar!? Ponovno LeWeb!

Objavljeno: 21.11.2010
Slika by Kmeron @flickr
Već decembar!? Ponovno LeWeb!

Godina je znači već prozujala iza nas, odgađao sam pisati ovaj članak ne želeći to priznati ali, predajem se i priznajem. Došlo je vrijeme da vam najavim još jednu vašu i moju posjetu LeWebu i kako ste već sigurno i primjetili po baneru sa lijeve strane, učešće LAB-a u svojstvu oficijelnog LeWeb blogera.

Prošle godine je bio moj prvi put na LeWebu i kući sam se vratio fasciniran i lakši za par vrlo bitnih ličnih dilema koje su me proganjale posljednjih par godina. Nadam se da će se i ovog 8. i 9. decembra ponoviti sličan scenarij i siguran sam da će i ovogodišnja konferencija sve učesnike oboriti sa nogu, a zašto biti će vam jasno kada kažem da se i ove godine očekuje više od 2.500 učesnika te kada pogledate još uvijek nepotpunu listu govornika i tema ovdje ili pogledajte video u nastavku.

Budući da sam se početkom godine ponovno počeo posvećivati programiranju, ovaj put ozbiljno i za stalno; nakon trogodišnjeg pokušaja da od sebe napravim kakvog-takvog ekonomistu, za mene posebno interesantan dio konferencije ove godine predstavljati će workshopovi i to naročito Google, PayPalX i Facebook, te ću se potruditi da izdvojim nešto vremena i prisustvujem makar dijelovima pobrojanih workshopova, mada mi neće biti nimalo lahko pronači rupe u sjajnom rasporedu na glavnoj bini.

Kako je cijela ova 2010. godina bila neka vrsta opšte privredne konsolidacije u svim industrijskim granama, pa tako i na webu ove godine nismo vidjeli nikakve velike pokrete i formiranje značajnih novih trendova, osim predstojeće poplave tablet računara koju je pokrenuo Apple sa iPadom;  nego se utvđivalo novo gradivo oko društvenih mreža, naplate, monetizacije te mobilnog i lokacijskog weba, zbog toga tema ovogodišnje konferencije – “Platforme”, vrlo dobro oslikava dešavanja u proteklih dvanest mjeseci i može se očekivati da će konferencija biti značajnije usmjerena na developere i promociju ideje otvaranja servisa prema developerima.

Očekujem da Google i ove godine bude u centru zbivanja i poseban buzz vezano za Google TV, Google Car, Google Me i novi Nexus, te par neugodnih pitanja vezano za Wave, Buzz i prepiske sa Facebookom vezano za migraciju kontakata i Facebook mail.

Za malo atmosfere sa prošlogodišnjeg LeWeba pročitajte slijedeće LAB članke:

Do skorog čitanja, uživajte 😉

Tagged: , , , ,

Comments are closed.